Naučnici otkrili da se lijek protiv Alzhajmerove bolesti krije u zmijskom otrovu – Magazin 10 – Svakodnevnica, savjeti,alternativa,zdravlje

Naučnici otkrili da se lijek protiv Alzhajmerove bolesti krije u zmijskom otrovu

Naučnici već dugo pokušavaju da nađu način da se riješe naslaga koje uzrokuju ovu bolest. Nova studija sada otkriva da se rješenje, u stvari, sve vrijeme “motalo oko njihovih nogu“.

Zmijski otrov pomaže u razbijanju amiloidnih naslaga u mozgu, za koje se vjeruje da uzrokuju demenciju. Molekul u zmijskom otrovu aktivira enzime u mozgu koji pomažu da se eliminiše ovaj toksični protein, rekli su istraživači sa Univerziteta Monash u Melbourneu.
Ovo otkriće moglo bi da vodi novim terapijama kojima bi se spriječio Alzhajmer u ranijoj fazi i u daljem napredovanju. Vjeruje se da toksični protein zvani amiloid beta igra ulogu u pojavi Alzhajmera. Kod zdravih osoba enzimi degradiraju ili razgrađuju amiloid beta dok se formira, ali kod pacijenata sa Alzhajmerom ti enzimi nisu u stanju da adekvatno djeluju. Ta nesposobnost uzrokuje da se toksični protein akumulira i formira naslage koje izazivaju demenciju.

 

Naučnici traže lijek koji može da stimuliše te enzime kod ljudi. Amiloidne naslage počinju da se akumuliraju kod ljudi u ranim fazama demencije. Naučnici su analizirali otrov nekoliko vrsta zmija i pronašli molekul koji može da pojača aktivnost dva enzima koji razgrađuju naslage.
Molekul je pronađen u otrovu zmija u Južnoj i Centralnoj Americi, nakon čega je tim razvio sintetičke verzije tog molekula. Testovi su pokazali da sintetički molekul ima iste efekte kao prirodna verzija,

prenosi b92

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Zabranjeno je kopirati naš sadržaj. Ukoliko želite preuzeti određene postove, javite nam se na našu FB stranicu, Dom za Deset. Hvala! Content is protected!